Până nu demult, oamenii de știință considerau că anatomia creierului nu poate fi modificată. Se credea că dacă te-ai născut cu limitări cerebrale sau dacă ai suferit leziuni ale creierului în timpul vieții, atunci rămâi cu aceste probleme pentru totdeauna. Însă un grup de cercetători care au lucrat la frontierele științei creierului, în anii ’70, au făcut o serie de descoperiri neașteptate. Ei au dovedit că creierul își schimbă structura cu fiecare activitate pe care o realizează, adaptându-și funcțiile pentru misiunea care i se atribuie. Astfel s-au pus bazele neuroplasticității – capacitatea extraordinară a creierului de a se modifica pe sine însuși.

Datorită neuroplasticității:

  • există copii care nu rămân cu abilitățile mentale cu care s-au născut;
  • un creier deteriorat se poate adesea reorganiza, iar când o parte nu mai funcționează, o altă parte îi preia funcțiile;
  • celulă cerebrală care moare poate fi uneori înlocuită”.

Insa neuroplasticitatea nu înseamnă doar vești bune. Ea face creierul nu doar adaptabil, ci și mai vulnerabil la influențele exterioare. Neuroplasticitatea are puterea de a conduce atât la comportamente flexibile, cât și la comportamente rigide. Fenomenul este denumit paradox plastic. Numai înțelegând și efectele pozitive, și pe cele negative ale plasticității vom putea pricepe cu adevărat spectrul posibilităților umane.

Datorită neuroplasticitații prin invațare si experiențe noi, putem sa menținem creierul nostru intr-o stare extraordinara.

Te invităm sa-ti dezvolti creierul, să experimentezi multe exerciții interesante pentru dezvoltarea intuitiei, memoriei si autocunoasterii, participând la Ateliere de Vedere Intuitiva!