”Scopul accesării celui de-al şaselea simţ este de a vă da percepţia extrasenzorială  de care aveţi nevoie în călătoria voastră spirituală. Pe măsură ce vă apropiaţi de transcenderea metafizică a experienţei fizice, epuizaţi cărţile şi profesorii – iar apoi trebuie să experimentaţi de unii singuri.” (Stuart Wilde)

b9 Intuiţia are un rol enorm în aproape orice tip de activitate umană, ea a suscitat interesul multor cercetători. Sunt greu de conceput creativitatea, rezolvarea problemelor, relaţiile interpersonale fără intervenţia intuiţiei. Muzicienii, actorii, poeţii se arată a fi extrem de deschişi pentru modelele intuitive de cunoaştere. Matematicienii recunosc roiul ei în formarea noilor ipoteze, demonstrarea şi verificarea venind abia în al doilea rînd.

Intuiția si psihologie

Psihologii au considerat intuiţia ca o capacitate sau ca o funcţie psihică fundamentală a omului. C.G.Jung alătura intuiţia celorlalte trei funcţii psihice esenţiale: gîndirea, sentimentul, senzaţia,  împreună cu care formează fundamentul psihicului uman. Prin intuiţie omul percepe ceea ce este ascuns, iluminează sensul obscur al imaginilor simbolice, al motivaţiilor inconştiente, în funcţie de elementul cu care se asociază (percepţia internă sau dinamica situaţiilor externe), Jung desprinde intuitivul Introvertit şi intuitivul extravertit.

Unele diferenţe apar între psihologi de îndată ce se încearcă precizarea mai riguroasă a specificului psihologic al intuiţiei. Pentru unii, intuiţia este o cunoaştere bazată pe experienţa transmisă subiectului printr-un canal senzorial. Deşi corectă, definiţia este limitată. Ea consideră individul la naştere ca o “tabula rasa”, cunoştinţele provenind prin experienţă. De asemenea, o serie de experienţe ale individului care depăşesc sfera celor cinci simţuri nu sînt luate în considerare, iată de ce diverşi psihologi au lărgit sfera noţiunii de intuiţie, cuprinzînd în ea şi o serie de fenomene psihice sau poate psihofizio-logice cum ar fi percepţiile extrasenzoriale (telepatia, visele precognitive, clarviziunea etc).

Cum ne putem dezvolta intuiția

In ziua de astazi exista metode, procedee şi exerciţii menite a conduce la dezvoltarea intuitiei

Ne bucuram foarte mult ca putem sa va oferim un “instrument” extraordinar pentru dezvoltarea intuitiei  –  Ateliere de Vedere Intuitiva pentru COPII si ADULTI. Aici invatam PRACTIC sa recunoastem acea “voce interioara” si subtilitatile importante pentru dezvoltarea ei.

Dar acum chiar vom sublinia cateva puncte  absolut necesare pentru dezvoltarea intuiţiei. Ele sînt preluate din lucrarea lui Frances E. Vaughan “Trezirea intuiţiei” ,1984.

intuitia4

Frances E. Vaughan considera ca aspectele esenţiale pentru dezvoltarea intuiţiei sunt:

INTENŢIA: dorinţa de a acorda o valoare intuiţiei şi de a dori s-o dezvolţi.
TIMPUL: durata absolut necesară consacrată intuiţiei, acordarea unui loc în propria viaţă.
RELAXAREA: reducerea tensiunii fizice şi emoţionale, care permite accesul la percepţia interioară conştientă.
LINIŞTEA: intuiţia înfloreşte în liniştea interioară.
ONESTITATEA: a fi sincer cu tine însuţi şi cu alţii.
RECEPTIVITATEA: calmul, deschiderea permit apariţia intuiţiei, în timp ce excesul de activitate şi de programare conştientă împiedică percepţia interioară.
DETAŞAREA: acceptarea lucrurilor aşa cum sînt, perceperea lor în nuditatea lor, în loc de a le considera conforme cu aşteptările şi propriile idei.
PRACTICA ZILNICĂ: percepţia intuitivă se dezvoltă dacă este cultivată în fiecare zi; neglijată, ea riscă a nu se manifesta.
CONSEMNAREA ÎNTR-UN JURNAL: notarea presentimentelor, a percepţiilor intuitive, a imaginilor ce apar spontan.
GRUPUL DE SUSŢINERE: împărţirea cu amicii a succeselor şi eşecurilor, speranţelor şi temerilor, fără ca acestea să fie nici judecate, nici interpretate.
PLACEREA: ea este cea care procură resursele creative ale intuiţiei; provine din sentimentul satisfacţiei proprii, a extensiei conştiinţei, ca şi din luarea în propriile mîini a existenţei.
SENSIBILITATEA: dă acces mai multor informaţii şi extinde cunoaşterea intuitivă.
JOCURI NONVERBALE: desen, muzică, modelaj, activităţi corporale şi alte forme de expresie nonverbale practicate prin optica jocului.
ÎNCREDEREA: a te încrede în tine însuţi, în propria experienţă şi în mecanismele experienţei intuitive.
DESCHIDEREA: orientarea spre orice experienţă, mai degrabă interioară decît exterioară, dă intuiţiei spaţiul necesar dezvoltării ei.
CURAJUL: acceptarea de a cunoaşte şi înfrunta propriile temeri facilitează expansiunea intuiţiei.
ACCEPTAREA: atitudinea necritică, acceptarea de sine şi a altor lucruri aşa cum sînt.
DRAGOSTEA: abandonarea în voia sentimentelor de dragoste şi de compasiune, fără prejudecăţi care favorizează empatia afectivă şi identificarea intuitivă.

Toate aceste “repere” sau “directive”, traduse în exerciţii practice, pot ghida omul în vederea dezvoltării şi integrării armonioase a propriilor sale potenţialităţi intuitive.

Detalii si inscrierile la Ateliere de Vedere iNtuitiva pentru COPII: https://vedereintuitiva.ro/ateliere-vedere-intuitiva-pentru-copii/

Detalii si inscrierile la Ateliere de Vedere iNtuitiva pentru ADULTI: https://vedereintuitiva.ro/ateliere-vedere-intuitiva-pentru-adulti/