In ziua de astazi copiii nostril sunt foarte solocitati si la scoala si in activitatile extrascolare. La fel ca si noi adultii, copiii au diverse motive de stres. Cele mai frecvente motive sunt: notele de la scoala, realizarea temelor la timp, sanatate, prieteni, relatia cu parintii, etc.

Exact acum tehnicile de relaxare, la fel ca si in cazul adultilor, sunt absolut necesare si vitale in a-i ajuta pe copii sa faca fata mai bine stresului cotidian.

Cum putem ajuta copilul sa faca fata mai bine stresului? Prin cateva tehnici de relaxare simple si eficiente.

Va propun cateva dintre ele:

Ar fi minunat sa creeati in casa un loc special pentru aceste momente, un spatiu cu mai putine obiecte si fara factori perturbatori. Atunci cand observi ca copilul este stresat, agitat sau trist propune-i sa luati impreuna o pauza in acel loc de relaxare. Incepe prin a elimina tensiunea. De exemplu, sa-i faci un masaj copilului, povesteste  ceva haios, fa-l sa se simta bine).

Alege cea mai potrivita tehnica de relaxare pentru copilul tau.

Cum il ajuta pe copil tehnicile de relaxare?

  1. pe o perioada mai scurta, il ajuta sa se calmeze atunci cand este ingrijorat sau agitat
  2. pe termen lung, sa-l invete cum poate avea control asupra propriei stari emotionale in situatii stresante si dificile
  3. ii dezvolta imaginatia si ii formeaza obiceiul de a sta in contact cu propriile ganduri, stari fizice si emotionale, conditie esentiala pentru echilibru psiho -emotional.

Tehnici de relaxare

Tehnica concentrarii pe mers.

Asaza-te pe un scaun, in fata copilului si invata-l sa se concentreze asupra respiratiei. Inspira adanc si expira usor. Dupa ce ati reusit sa va relaxarea prin respiratie, ridicati-va de pe scaun si incepeti sa va plimbati prin camera concentrandu-va doar asupra pasilor. Fiti foarte atenti la fiecare picior cum paseste, la miscarile degetelor si a talpii cand atinge parchetul. Important sa nu va ganditi la nimic altceva decat la cum se misca picioarele si ating pardoseala. Recomandarea este sa faceti acest exercitiu timp de 10 minute, dupa care se poate lua o pauza si relua.

Vizualizarea si imaginatia.

Asaza-te pe un scaun, in fata copilului si invata-l sa se concentreze asupra respiratiei, la fel ca si in exercitiul precedent. Apoi, inchideti ochii si poropune copilului sa isi imagineze un loc frumos in care a mai fost sau unde ar vrea sa mearga. Afla locatia si incepe sa oferi detalii despre ea, concentrandu-va pe cele mai marunte detalii. Sau cere pe el sa-ti povesteasca despre acest loc cat mai mult. Miscarea buzelor poate fi usoara si mai lenta tocmai pentru a facilita vizualizarea. Ramaneti in acest loc minunat in tacere 10-15 minute. Apoi, deschideti ochii, inspirati si expirati adanc.

Tehnica de relaxare prin explorarea kinestezica.

Daca copilul tau are o jucarie preferata poti sa ii ceri sa isi inchida ochii si sa atinga jucaria. Cere-i sa iti descrie din ce e compusa jucaria, ce textura are, ce forma, cum este la atingere, ce senzatie ii creeaza.

Mai jos iti propun cateva informatii despre beneficiile fiziologice, psihologice si spirituale acestor tehnici de relaxare.

 

Beneficii fiziologice:

duce la un nivel mai profund de relaxare fizică;

reduce atacurile de anxietate;

ajută la bolile cornice;

ordoneaza  funcționărea creierului;

armonizează sistemul endocrine;

relaxează sistemul nervos.

 

Beneficii psihologice:

sporeste încrederea în sine;

influențează pozitiv starea de spirit și comportamentul;

ajuta in rezolvarea fobiilor;

ajută la focalizare și concentrare;

creșteți creativitatea;

Îmbunătățirea capacității de învățare și a memoriei;

Dezvoltă intuiția

Îmbunătățirea relațiilor in familie și la locul de muncă;

mai mare comunicare între cele două emisfere cerebrale

dezvoltă maturitatea emoțională

 

Beneficii spirituale:

oferă starea de  liniște si pace;

creste compasiunea;

Își aduce corpul, mintea, spiritul în armonie;

aduce mai multă acceptare de sine;

ajută la învățarea iertării;

descoperirea puterii și a conștiinței dincolo de ego.

Tehnicile de relaxare pentru copii sunt o modalitate excelenta de a-i ajuta in situatii de stres si nu numai. Alaturi de aceste tehnici se afla un stil de viata sanatos, care include miscare, alimentatie sanatoasa si odihna suficienta. Iti recomandam sa le incerci tu insuti inainte de a le pune in practica impreuna cu copilul, pentru a fi convins de efectele benefice a lor.