Terapia cu sucuri utilizează sucuri proaspete, neprelucrate, din fructe şi legume pentru a hrăni şi întări organismul, dar şi pentru a ajuta la vindecarea a numeroase boli. Folosită ca supliment nutriţional în perioadele de stres sau ca formă alternativă de vindecare împreună cu alte tratamente naturale, terapia cu sucuri poate face parte cu succes dintr-un program complex de menţinere sau de redobândire a sănătăţii.

Sucul poate fi folosit, de asemenea, pentru stimularea sistemului imunitar, reducerea presiunii sanguine, detoxifiere şi protejarea corpului faţă de factorii de mediu dăunători. Această terapie se foloseşte, de asemenea, pentru a facilita tratamentul alergiilor alimentare şi este un remediu nutriţional ideal pentru cei care suferă de greaţă sau care au probleme digestive.

Proprietăţile vindecătoare ale terapiei cu sucuri

Fructele şi legumele proaspete sunt surse concentrate de energie şi sunt bogate în carbohidraţi, vitamine şi minerale. „Prin separarea sucului de pulpă se obţine un lichid care conţine majoritatea nutrienţilor, având însă o masă mult mai redusă”, afirmă Dr. Bailey. „De exemplu, sunt necesare aproximativ cinci kilograme de morcovi pentru a obţine un sfert din această cantitate de suc. Altfel spus, a mânca cinci kilograme de vegetale de două-trei ori pe zi este aproape imposibil, însă oricine poate bea două-trei pahare de suc pe zi.”

Deoarece sucurile de fructe au un conţinut ridicat de zahăr şi fermentează rapid în stomac, ele trebuie diluate cu apă, într-o proporţie de 1:1 (un pahar cu apă la fiecare pahar cu suc). Este, de asemenea, important de ştiut că persoanele care suferă de diabet sau hiperglicemie trebuie să consume sucurile de fructe doar împreună cu hrana. În plus, sucurile de roşii şi cele de portocale se recomandă să fie consumate cu moderație, deoarece sunt foarte acide şi modifică echilibrul acido-bazic natural (pH-ul) al corpului. De asemenea, mai ales cei care suferă de colită de fermentaţie sau de gastrită hiperacidă trebuie să consume cu precauție sucurile de roşii şi cele de portocale.
 
Sucurile din legume sunt utilizate extensiv pentru vitalizare şi ca suplimente nutriţionale, datorită conţinutului lor ridicat de vitamine şi minerale. În schimb, sucurile de fructe produc o refacere rapidă a organismului. Un alt atu al sucurilor de fructe: compoziţia lor rămâne stabilă mai mult timp faţă de cea a sucurilor din legume, care se oxidează rapid, reducându-şi astfel cantitatea de enzime şi vitamine. Amintim şi faptul că este de preferat să obţinem sucuri din fructe şi legume proaspete, pentru a ne putea folosi din plin de valoarea lor nutritivă.

O varianta de un regim de detoxifiere cu sucuri.

  1. Dimineata o cana cu apa calda si suc de lamaie + o lingurita de miere.
  2. Apoi dupa 30 min. poti sa bei prima portie de suc (nu amesteca fructe cu legume)
  3. Si dupa fiecare 2 ore cate o cana de suc (sa fie cate 5 cani pe zi).
  4. Daca la inceput simti nevoia sa mananci, atunci la pranz poti sa servesti o salata preparata cu un pic de ulei de masline si suc de lamaie (fata sare si paine)
  5. Daca simti o foame puternica undeva pe la 18.00-19.00 seara poti sa-ti faci o supa crema de legume. Nu se mananca cartofi! Poti sa faci numai supa din coaja de cartofi (are potasiu) cu alte legume. O strecori si bei numai zeama.
  6. In timpul zilei intre pauze se bea apa alcalina si ceai de plante.
  7. Se recomanda plimbarea in aer liber si exercitiile usoare fizice.

www.vedereintuitiva.ro