Fiecare neuron in creier realizeaza in medie 1.000 de conexiuni sinaptice cu alti neuroni, iar creierul contine intre o suta de trilioane si un septilion de conexiuni sinaptice. Cele mai multe conexiuni le avem la varsta prescolara.
Creierul unui copil creste si se dezvolta pana la varsta de 18 ani. De retinut faptul ca in primul an de viata rata de crestere este de trei ori mai mare decat in restul timpului.
Creierul continua sa se schimbe pe tot parcursul vietii, dar in perioada adolescentei exista salturi uriase in dezvoltare. Iar abilitatile cognitve si competentele pot veni in „valuri”, astfel ca parintii trebuie sa inteleaga ca, oricat de dezvoltati ar fi copiii lor din punct de vedere fizic, se afla intr-o perioada critica ce le va influenta tot restul vietii.
Creierul „explodeaza”
Oamenii de stiinta credeau pana acum ceva vreme ca doar copiii mici au o abudenta de conexiuni neuronale, in special in primii trei ani de viata, dar studii imagistice pe creier au aratat ca o a doua „explozie” neuronala are loc chiar inainte de pubertate, atingand maximul la aproximativ 11 ani in ceea ce priveste fetele si la 12 ani pentru baieti.
Schimbarea, o reorganizare structurala, continua pana la 25 de ani, conform unor specialisti.
Abilitati noi de gandire
Datorita cresterii volumului creierului, adolescentii incep sa aiba si alte abilitati de gandire, cum ar fi cele legate de luarea deciziilor. Numai ca deciziile lor pot fi foarte influentate de emotii, deoarece gandirea in aceasta perioada se bazeaza mai mult pe sistemul limbic – o parte a creierului care are un rol esential in formarea emotiilor si a amintirilor, si mai putin pe cortexul prefrontal – o parte a creierului responsabila cu ratiunea.
Emotii intense
Pubertatea este inceputul unor modificari majore in sistemul limbic, iar acestea, alaturi de schimbarile hormonale, pot duce la trairi intense de furie, frica, agresivitate (inclusiv fata de sine), entuziasm si atractie sexuala.
In timpul adolescentei, sistemul limbic incepe sa fie sub controlul cortexului prefrontal, care este asociat cu planificarea actiunilor si controlarea impulsurilor. Astfel, pe masura ce emotiile incep sa fie procesate si stapanite, adolescentii castiga echilibru emotional. Dar, pana atunci, ei pot intelege gresit unele afirmatii sau gesturi ale celor din jur, astfel ca au nevoie de intelegere si rabdare.
Una dintre schimbarile importante la nivel hormonal consta in sporirea productiei de receptori pentru oxitocina. Si, in timp ce aceasta substanta este descrisa ca fiind hormonul legaturilor afective, o sensibilitate crescuta la efectele sale in sistemul limbic este legata si de accentuarea constiintei de sine, facand astfel un adolescent sa simta ca ar fi „centrul Universului” – acest sentiment atinge maximul in jurul varstei de 15 ani.
In plus, autonomia pe care incep sa o dobandeasca adolescentii le deschide ochii si asupra a ce e in jurul familiei si a mediului lui familiar, astfel ca se vor intreba, probabil pentru prima data: „Ce fel de persoana vreau sa fiu si ce fel de loc vreau sa ocup in lumea asta?”. Iar rolul parintilor in aceasta situatie este mai degraba de a-i ajuta sa exploreze aceste intrebari, decat de a le da raspunsuri.
Pentru dezvoltarea ansamblelor neuronale, a perceptiei mai subtile, pentru dezvoltarea abilitatilor cognetive si intuitive, etc., va invitam la cursurile de Vedere Intuitiva pentru copii si adulti: