Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Respiratia si emotiile se afla intr-o legatura reciproca. Atunci cand suntem stresati, agitati sau speriati, in organismul nostru se elibereaza hormoni care activeaza intreaga structura: creste ritmul cardiac, respiratia devine mai superificiala, iar muschii se incordeaza. Daca starile se repeta, daca nu luam masuri pentru a ne relaxa, putem sa ne obisnuim cu o respiratie superficiala, care ne poate mentine, implicit, si starea de stres.

Specialistii in sanatate arata ca modul in care respiram deobicei este mai putin eficient decat respiratia profunda sau abdominala. Respiratia abdominala reprezinta un process cand diafragma, muschiul situat intre cavitatea abdominala si cea toracica, sa coboare cand inspiram si sa urce cand expiram. La exterior, aceste schimbari se observa prin umflarea abdomenului atunci cand inspiram si aplatizarea lui la expiratie, fara ca pieptul sa se ridice sau sa coboare. Respiratia abdominala este prezenta in mod natural la copii, care incepand cu varsta de 5-6 ani, pot incepe sa respire superficial, la fel ca adultii.

Cateva exercitii de respiratie pentru copii

Va propun cateva  exercitii de respiratie pentru copii, care sa ii ajute sa se calmeze sau, invers, sa se energizeze.

Baloane de sapun

Folositi un set de facut baloane de sapun. Suflati impreuna si creati baloane de sapun. Dupa care faceti o mica pauza de cateva secunde. Continuati procesul.

Apoi puteti exersa respiratia si fara „bagheta”, sufland pentru a crea baloane imaginare. Este un exercitiu minunat pentru calmare.

Elefantul

Povesteste-i copilului tau cum elefantii isi folosesc trompa. Propune sa-si imagineze ca mainele lui sunt in loc de trompa. Ridicand bratele deasupra capului sa inspirati pe nas. Expirati pe gura pe masura ce lasati bratele in jos si le scuturati usor. Este un exercitiu care ajuta la energizare.

Sasaitul sarpelui

Spune-i sa inspire adanc, pana cand simte ca si-a umplut plamanii. Experand, spune-i sa scoata un sasait cat se poate de lung, imitand sunetul unui sarpe. Exercitiul este benefic pentru situatii in care copilul vrea sa se calmeze.

Respiratia abdominala

Propuneti copilului sa se intinda pe spate si sa aseze o jucarie de plus pe abdomen. Apoi sa inspire profund pe nas, pana cand observa ca abdomenul sau s-a ridicat. Atentie la piept, pieptul nu trebuie sa se ridice. Apoi sa expire pe gura, incet, pana cand jucaria de plus se lasa in jos. Incercati sa respirati in asa fel ca jucaria sa nu cada)

Mirosirea floarei

Copilul inspira pe nas timp de 3-4 secunde, isi tine respiratia 1-2 secunde, apoi expira pe gura timp de 3-4 secunde. Apoi face pauza 1-2 secunde si reia exercitiul.

Catelus

Arata-i copilului cum respira catelus atunci cand cauta mirosul hranei sau un alt miros. Spune-i copilului sa inspire repede pe nas de 3 ori si apoi sa expire lung, tot pe nas. Exercitiul poate fi folosit atunci cand copilul este foarte suparat sau agitat, cu scopul de a-si relua respiratia normala.

Exercitiile de respiratie sunt extrem de benefice pentru creierul nostru si neuroplasticitatea lui. Mai multe detalii despre acest subiect discutam si exersam la Cursurile de Vedere intuitva pentru COPII: https://vedereintuitiva.ro/ateliere-vedere-intuitiva-pentru-copii/  si ADULTI:  https://vedereintuitiva.ro/ateliere-vedere-intuitiva-pentru-adulti/