TU CUM IEI DECIZII?

Subiectul luării deciziilor este unul dintre cele mai vechi și dificile pentru mulți oameni. În sesiunile de consiliere, ajungem adesea la faptul că pentru o persoană este dificil să ia o decizie. Cu toate acestea, uităm că facem asta tot timpul, în fiecare moment al vieții noastre, conștient sau nu.

Rădăcinile comportamentului și ale capacității de a lua decizii se află adesea adânc implementate în copilărie. Oh, copilăria aceasta! Oriunde te duci, se spune același lucru – totul este ascuns în traumele din copilărie. Dar, noi am crescut și am devenit adulți, capabili să gândim și să ne schimbăm viața așa cum ne dorim.

De ce oamenii au această teamă sau amână luarea deciziilor? Și nu este vorba despre orice decizie vitală în care ești pus la „zid” și nu ai timp să te gândești. Este vorba despre acele decizii despre care credem că „mai pot aștepta” și le lăsăm „pentru mai târziu”.

Cât de des faceți acest lucru?

Amânarea sau evitarea luării unei decizii sau a trecerii la acțiune, supracompensarea și autoliniștirea fac parte dintr-un comportament care în psihologie se numeste  AUTOSABOTAREA.

Ea poate fi conștientizată și depășită prin exerciții constante de auto-observare și reflecție. Primul pas este să te accepți și să te iubești așa cum ești, cu rănile și fricile  și cu comportamentele autodistructive, înțelegând că ele toate au pornit de undeva și au avut un rol benefic la un moment dat. Însă nu mai ai nevoie de ele.

Următorul pas este să acționezi diferit față de cum ai făcut-o până acum, să-ți schimbi discursul intern cu unul mai blând și mai încurajator. Curajul constă în a acționa în ciuda fricii.

Apoi să cauți și să creezi mereu dovezi care să-ți contrazică convingerile autosabotoare, adică să-ți crețti autoeficacitatea. Este ca un mușchi care are nevoie de exercițiu constant și consecvent, de alegeri sănătoase în fiecare moment, cu pași mici, pentru exact atât cât poți să faci, crescând periodic dificultatea.

Acum aț vrea să-ți ofer un exercițiu care, pe mine, personal, m-a ajutat și mă ajută foarte mult, dar și pe mulți alți oameni, să devenim mai responsabili și mai decisivi.

Conștientizează-l și încearcă să-l aplici în viață. Atitudinea ta față de tine și față de situație se va schimba instantaneu. De ce? Pentru că evitarea sau amânarea nu reprezintă altceva decât evadare, frică, stimă de sine scăzută și neînțelegerea locului în care te afli, încotro te îndrepți și de ce. Iar acest exercițiu te va ajuta să faci față acestei frici, să găsești idei și să iei deciziile corecte rapid și eficient.

Așadar, ori de câte ori stai în fața luării unei decizii, întreabă-te:

VREAU CU ADEVĂRAT CA ACEST LUCRU SĂ SE ÎNTÂMPLE?

CÂT DE MULT ÎMI DORESC SĂ SE ÎNTÂMPLE?

CÂT DE MULT ȘI DE CE ESTE ATÂT IMPORTANT PENTRU MINE?

CE SUNT DISPUS(A) SĂ FAC PENTRU  CA ACEST LUCRU SĂ SE ÎNTÂMPLE?

Nu te scufunda prea mult în jocurile mentale, pentru că mintea va începe să caute o mulțime de motive pentru a spune ”nu”, chiar dacă ai răspuns pozitiv la întrebările anterioare!

Desigur, trebuie să-ți dai seama că este puțin probabil ca dorința ta de a zbura în spațiu să fie realizabilă în viitorul apropiat. S-ar putea să fii foarte bolnav sau poate că nu există nimeni care să aibă grijă de părinții tăi bătrâni. Aceste situații există și ele.

Totuși, dacă acestea nu fac parte din realitatea ta actuală, atunci parcurge din nou lista și răspunde din nou la întrebări. ȘI IA O DECIZIE!

Nu-mi place să amân decizia pentru mai târziu. O iau aici și acum, deși știu că întotdeauna pot exista situații neprevăzute. Și asta este absolut normal și firesc. Știu ÎNTOTDEAUNA că luarea unei decizii pentru mine depinde de faptul dacă decizia „MERITĂ” sau „NU MERITĂ” timpul, energia, viața mea etc.

Fără niciun „POT” sau „NU POT”.

Simplul fapt de a lua decizia te face liber. Da, da, este un moment de libertate. Poți să spui NU, poți să spui DA, dar ai luat o decizie și asta îți dă libertate. Îți dă putere și încredere!

Ei bine, ai luat o decizie! Te felicit! Nu contează dacă cuiva îi spui sau nu. Ceea ce contează este cum te simți tu însuți și cât de sincer ești cu viața ta.

Iar dacă trebuie să acționezi pentru realizarea ei, întoarce-te la întrebarea „CE SUNT DISPUS (Ă) SĂ FAC?” și fă PRIMUL PAS!

Asigură-te că ACȚIONEZI, altfel vei cădea din nou în abisul iluziei și al autoamăgirii.

Apreciază-te și fii fericit!

Ascultă-ți starea interioară. Vei observa multe lucruri interesante, noi și pozitive! Poți să notezi gândurile, emoțiile și conștientizările.

Sunt sigură că acest exercițiu îți va face viața mai fericită și mai prosperă!

Tu cum iei decizii?

autor: Svetlana Lungu, 2023